Zilele Iașiului și ale Sfintei Paraschiva

Se apropie sărbătoarea sfintei Paraschiva (14 octombrie), patroana Iașiului și mijlocitoarea în fața lui Dumnezeu pentru toți frații ortodocși (doar pentru ei?) ai Moldovei. Cine locuiește în Iași, sau cine vine în acest oraș frumos, poate admira acum în toată splendoarea ei catedrala mitropolitană care adăpostește osemintele acestei sfinte. Mă încântă frumusețea arhitecturală a acestei mărețe catedrale. Sfinții de pe pereții ei îmi vorbesc despre frumusețea virtuților lor și despre harul lui Dumnezeu care lucrează într-înșii. Îmi pătrunde în adâncul sufletului solemnitatea sobră a sunetului clopotelor. Admir cu plăcere curtea catedralei, în care totul este curat și frumos. Vă invit să vizitați muzeul catedralei, din subsolul ei și al curții; aveți ce vedea.

În pofida laicizării și tendințelor de ateizare a maselor, catedrala mitropolitană a Iașiului, binecuvântată cu prezența sfintei ei patroane, îmi întărește convingerea că Dumnezeu este și va rămâne prezent în mijlocul nostru și că viitorul aparține celor care cred în Dumnezeu și îi venerează pe sfinții săi.

Iașiul este un oraș universitar; a fost capitala Moldovei. Este un oraș cu multe biserici și case de rugăciune, dar este plin și cu baruri, discoteci, păcănele și alte locuri păguboase pentru trupul și sufletul nostru. Să nu uităm însă că în acest oraș există și multă sfințenie și frumusețe. Există mulți oameni buni, frumoși și credincioși. Zilele trecute eram cu bicicleta prin centru și în fața mea pășea un domn scund de statură, îmbrăcat frumos într-un costum clasic impecabil. Îi admiram îmbrăcămintea și mersul elegant, mergând în spatele dumnealui. Frizura era perfectă, gulerul cămășii alb precum zăpada, iar pantofii lustruiți. Aș putea spune că frumusețea și eleganța mă atrag instinctiv. Cine era acest domn? Primarul orașului nostru; se îndrepta spre un grup de persoane care se ocupau de amenajarea spațiilor din zona centrală, cu tot ceea ce este pe ele, ca pregătire pentru Zilele Iașiului și Sărbătoarea Sfintei Paraschiva.

Poate nu apreciem suficient ceea ce avem, ceea ce ni se oferă și ne ocupăm timpul mai mult cu ceea ce ne lipsește sau cu ceea ce nu ne place în societatea și în lumea noastră creștină. Cred că este bine pentru noi toți să-i mulțumim Cerului pentru comorile de artă și spiritualitate pe care le avem în acest oraș frumos și binecuvântat, comori pe care de multe ori le neglijăm sau chiar le denigrăm. Îmi place Iașiul, îmi plac oamenii săi și în aceste zile mă simt mai aproape de mulțimea pelerinilor care vor sta multe ore în picioare, așteptând să sărute racla sfintei Paraschiva. Este forma prin care ei își manifestă credința și nimeni nu are dreptul să ia în derâdere această formă de pietate. Dimpotrivă, cred că fiecare dintre noi avem ceva de învățat de la acești credincioși.

Dragi ieșeni, mai închideți televizoarele și priviți de aproape frumusețea catedralei mitropolitane. Uniți-vă în rugăciune cu preoții și călugării care se roagă în catedrală. Umpleți-vă sufletul cu solemnitatea măreață și gravă a sunetului clopotelor ei. Și dacă nu vă place de un politician sau altul, apelați la mijlocirea în fața lui Dumnezeu a sfintei protectoare a orașului nostru și a Moldovei.

Și nu vă mirați că eu, un preot catolic, am scris toate acestea, căci sunt convins că în ceruri nu sunt mai multe raiuri împărțite pe confesiuni. Unul este Dumnezeul nostru al tuturor și toți sfinții pe care aici pe pământ i-am scris în calendarele propriilor biserici, în ceruri formează un unic și măreț cor care îl laudă neîncetat pe același Dumnezeu, Tată al întregii omeniri.

Cu ocazia Zilelor Iașiului și ale Sfintei Paraschiva, vă urez tuturor zile frumoase și binecuvântate!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.