Viața ca un camino (V)

Camino înseamnă să accepți provizoriul și lipsa de stabilitate și durabilitate a lucrurilor și a relațiilor interumane. Pe camino, astăzi te întâlnești cu o persoană cu care chiar empatizezi, dar cu care ne te vei mai întâlni în toată viața ta. În acele puține minute sau ore în care relaționăm cu aceste persoane punem toată bunăvoința și bunătatea din noi, căci acele clipe împreună sunt unice, tocmai pentru faptul că ne întâlnim pe camino și nu la un bar sau într-un loc banal, lipsit de semnificație. Și totuși, nu ne dăm suficient de bine seama că fiecare dintre noi este unic și fiecare moment al vieții noastre este unic, urmat de un altul și un altul, și tot așa până la sfârșitul vieții. În cotidianul sau chiar banalitatea vieții noastre, fiecare clipă este foarte prețioasă și fiecare contact cu semenii noștri este o întâlnire și cu Dumnezeul din ei, cu ceea ce au ei mai bun și mai prețios.

Viața ca un camino ne ajută să înțelegem și caracterul ei efemer, trecător. În fiecare zi treci pe lângă alți oameni, alte locuințe, alte localități, în drum spre destinația finală, iar acest lucru ne amintește dictonul grecesc ”panta rhei” (totul curge), căci viața fiecăruia dintre noi este un fir de apă care curge spre contopirea lui cu marele ocean. Eternitatea nu ne aparține; ea este proprietatea doar a lui Dumnezeu.

Pe camino întâlnești oameni confruntați cu oboseala, cu durerile de picioare și cu multe alte probleme pe care un astfel de drum le presupune. În astfel de situații, din instinct se trezește în noi solidaritatea, iar aceasta nu-i doar un artificiu, un simplu ornament cu care ne înfrumusețăm acele zile sau săptămâni cât suntem pe drum. Solidaritatea este o notă constitutivă a persoanei umane (uneori am putea-o învăța de la un câine, de exemplu), așa cum este o componentă de bază a unei adevărate democrații sau comunități creștine. Dacă de pe camino ne reîntoarcem în egoismul și carapacea noastră; dacă tot ceea ce avem acasă nu împărțim, nu împărtășim cu cei care au mai puțin decât noi, drumul de pelerinaj nu a fost decât o mască pe care ne-am pus-o pentru un anumit număr de zile.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.