Open mind

Simplul fapt că alții sunt diferiți de noi, ne face să ne pierdem sentimentul de siguranță. Când unul gândește altfel decât noi, are un comportament diferit de al nostru, toate acestea și altele asemănătoare ne fac să vedem în acești oameni adversari și reale pericole care trebuie nu doar evitate, ci chiar combătute. Avem convingerea că ideile noastre despre oameni și despre lume sunt cele mai bune și că lumea ar trebui să graviteze în jurul minții noastre.

Nu ne dăm seama cât de înrădăcinate pot fi prejudecățile noastre. Deși în gândirea lumii actuale au căzut multe bariere și obstacole care-i separau pe oameni în albi și negri, comuniști și capitaliști, creștini și necreștini etc, totuși în circumstanțe concrete ies din gura noastră cuvinte și ne manifestăm prin atitudini care dovedesc faptul că suntem încă dominați de prejudecăți.

Dumnezeu ne iubește necondiționat pe toți și același lucru ni-l cere și nouă, creaturile sale. De fapt, iubirea tuturor este singura poruncă și misiune a creștinilor. 
Dacă am avea o privire mai largă și mai tolerantă, atunci am putea începe să descoperim în cei care gândesc și se comportă diferit de noi imensa bogăție pe care Creatorul a sădit-o în oameni. Cel care gândește și se comportă diferit de noi, nu este adversarul nostru, ci cel care, tocmai pentru că gândește și se comportă diferit, poate reprezenta un izvor de îmbogățire a noastră. 

Cel de la care crezi că nu ai nimic de învățat poate fi dascălul tău, iar cel pe care îl consideri un adversar sau un rătăcit îți poate spune multe lucruri bune și importante pentru viața ta.

2 gânduri despre „Open mind

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.