Lecția frunzelor

– Este toamnă târzie și frunzele au părăsit crengile copacilor; veștede și ofilite, una câte una, cad tăcute pe pământ. Fiecare frunză își poartă destinul de a hrăni copacul, de a-l ajuta să rodească, iar când i-a venit sorocul, îl părăsește și se întoarce acolo de unde toate vin și în care se întorc, mama și mormântul tuturor, pământul.
Frunzele care părăsesc tăcute crengile copacilor ne vorbesc despre destinul nostru de ființe trimise în această lume cu o anumită misiune, pe care, după ce ne-am îndeplinit-o, respectând rânduiala universală scrisă în cartea vieții și a morții, ne întoarcem în pământul din care cartea Genezei ne spune că am fost plăsmuiți de Marele Olar.
Pășesc cu sfială pe aleile parcului Copou și parcă îmi este milă să calc peste frunzele căzute peste tot. Îmi este milă de ele, căci nu demult le admiram verzi și pline de viață în copaci. În ele ascultam foșnetul vântului, ciulindu-mi urechile pentru a-i asculta șoaptele și veștile pe care le poartă și pe care doar cei atenți și tăcuți le pot auzi și înțelege.

– Fiecare frunză are muzica ei, așa cum fiecare suflet are ecoul lui, dacă îl aude cineva. Ca și frunzele copacilor, fiecare dintre noi este bătut de vânturile vieții, unele mai calme și plăcute, altele zbuciumate, încrâncenate și prevestitoare de furtuni și dezastre. Ca și frunzele copacilor, la adierea vântului, fiecare ne purtăm propriul freamăt interior; sau ne purtăm propriul zbucium, agitați și purtați încoace și încolo de rafale puternice și furtuni.
Privind frunzele veștede căzute pe aleile parcului Copou, mă feresc să calc peste ele, așa cum mă feresc să intru cu cizmele în sufletele oamenilor. Mă feresc să strivesc frunzele sub tălpile încălțămintelor, așa cum mă feresc să rănesc inimile sângerânde. Mă feresc să ridic glasul în fața celor în care urlă pustiul în inima lor. Frunzele căzute mă învață ceea ce a făcut Isus Cristos, care pe unde a trecut și trece vrea să vindece orice boală și neputință.

– Ferește-te să calci peste frunzele căzute din copaci: Nu-l lovi pe cel căzut și nu călca peste durerile și rănile lui!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.