Iubesc, deci exist

Mai mulți mi-au zis că sunt puțin atipic și ieșit din șablon, sau că mă perind pe granița dintre adevăr și erezie. Drept să spun, nici eu singur nu știu cărei lumi îi aparțin. În perioada comunistă eram pe baricada opusă regimului și ideologiei de atunci; deci, nu aparțineam acelei lumi, ci alteia care era mai mult în mintea mea decât în realitate. În prezent, sigur nu aparțin acestui capitalism sălbatec și inuman. Nu știu nici cărei culturi îi aparțin; sau, la fel ca înainte, aparțin unei culturi care încă nu există în realitate, ci este mai mult un vis al meu. 

Și uite așa, ajung și eu acasă, adică în visurile mele, iar acestea nu au fost definite nici drept credincioase, dar nici eretice.

Iubesc, deci exist, iar existența mea (adică iubirea) este cel mai mare dar pe care mi l-a făcut Dumnezeu.

Eu cred într-un Dumnezeu care este mai puțin o achiziție, și mai mult o căutare. După două milenii de creștinism, Dumnezeul meu rămâne catolic, adică universal, deschis spre universalitate. Oare nu el a creat universul?

Nu știu pe cine interesează prezența mea fizică. Cine crede că eu exist? Cel care mă percepe cu rațiunea, sau cel care îmi simte bătăile inimii? Eu cred că exist în măsura în care ajung la inima unui om. Existența mea nu se măsoară în numărul anilor, nici în măsurile corpului, ci în calitatea iubirii. Uneori privesc puțin nostalgic spre trecut; de multe ori privesc optimist și încrezător spre viitor; însă cel mai adesea privesc spre inima din piept și îi ascult bătăile cu multă atenție.

Trăiesc într-o lume confuză și plină de nesiguranțe și prejudecăți. Celor care se îndoiesc de dreapta mea credință, le pot spune doar un lucru: Încerc să vă iubesc și pe voi. Iubesc, deci exist, iar existența mea (adică iubirea) este cel mai mare dar pe care mi l-a făcut Dumnezeu. Iubirea nu este a mea, ci rămâne mereu ceea ce a fost dintotdeauna: un dar ceresc. Eu însumi, mai mult decât fiul Mariei și al lui Andrei, sunt darul lui Dumnezeu, căci, repet, exist doar în măsura în care iubesc, adică în măsura în care inima mea bate lângă sau în inima altui om.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.