Fii recunoscător

Nu vi se pare, sau nu vi s-a întâmplat să constatați faptul că de multe ori îi confundăm pe semenii noștri cu o măsea? Cât timp ne-au fost de folos, am mestecat cu ei și ne-am simțit bine, ca atunci când ne-am umplut stomacul cu o mâncare bună. Când însă, aceste persoane (pot fi chiar părinții sau prietenii cei mai apropiați) nu ne mai sunt de folos, scăpăm de ei ca de o măsea cariată.
În civilizația pe care o construim, cumpărăm un iaurt și după ce îl consumăm, aruncăm ambalajul. În această civilizație, lipsa unei etici sănătoase și a unui simț religios adevărat ne împing spre comportamente antiumane: Confundăm oamenii cu produsele ambalate. Am dezvoltat, cum spune papa Francisc, o cultură a rebutului; o cultură cinică, o cultură a morții.
Nu știu câți dintre noi mulțumim zilnic mamei natură, dacă nu credem în Dummnezeu, pentru aerul pe care îl respirăm. Ar fi bine să știm că acest aer (pe care mulți îl otrăvesc fără cel mai mic scrupul) este un dar și nu un drept sau o cucerire a noastră. De fapt, majoritatea lucrurilor pe care le avem sau de care ne folosim sunt un dar al altora, un dar al naturii, mai precis, un dar al Creatorului a toate.
Poate nu ne dăm seama că noi înșine suntem un dar, adică un rod al iubirii părinților și al multor altora care au pus măcar o cărămidă la edificiul persoanei noastre și a ceea ce suntem astăzi.
Este greu să înțelegem că și adversarii și necazurile prin care am trecut sau trecem reprezintă o lecție din care avem multe de învățat; doar spre binele nostru.
Atâta timp cât ne împărțim viața între acceptarea evenimentelor și persoanelor care ne plac și respingerea celor ce nu ne plac, vom trăi departe de noi înșine, străini de eul nostru interior și de Dumnezeu care ”face să răsară soarele şi peste cei răi şi peste cei buni şi trimite ploaie peste cei drepţi şi peste cei nedrepţi” (Mt 5, 45).
Deci, astăzi, fii recunoscător!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.