Din nou, banii și bogăția, bată-i vina!

„În acel timp, iată că a venit un om la Isus şi i-a zis: „Învăţătorule, ce lucru bun trebuie să fac ca să am viaţa veşnică?” El i-a zis: „De ce mă întrebi despre ceea ce este bun? Unul este Cel Bun; dacă vrei să intri în viaţă, păzeşte poruncile!” L-a întrebat: „Care?” Atunci Isus i-a zis: „Să nu ucizi! Să nu comiţi adulter! Să nu furi! Să nu dai mărturie falsă! Cinsteşte-i pe tatăl tău şi pe mama ta! şi: Să-l iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi!” Tânărul i-a zis: „Toate acestea le-am păzit. Ce-mi mai lipseşte?” Isus i-a zis: „Dacă vrei să fii desăvârşit, mergi, vinde ceea ce ai şi dă săracilor şi vei avea comoară în cer, apoi vino şi urmează-mă!” Când a auzit tânărul acest cuvânt, a plecat întristat, pentru că avea multe bogăţii.” (Evanghelia după sfântul Matei 19, 16-22)

Tânărul acesta l-a părăsit pe Isus; din ce cauză? Pentru că avea multe bogății. Pentru bani și averi, oamenii își părăsesc familia, casa și locul natal. Pentru bani și alte lucruri, oamenii calcă Ziua Domnului; calcă și peste semenii lor. Pentru bani și averi oamenii îți vând produse alimentare alterate, modificate genetic care te îmbolnăvesc și te bagă în mormânt înainte de termen. De aceste lucruri și multe alte rele sunt capabili oamenii. În fața banului și bogățiilor, Dumnezeu este dat deoparte și scos din calculele multora. Ba chiar și unii preoți pot să pună banul înaintea lui Dumnezeu; de exemplu, atunci când fac comerț cu cele sacre. Aceste lucruri și altele asemănătoare se pot deduce ca învățătură din finalul evangheliei.

Este edificator însă începutul evangheliei, care ne duce cu gândul la dorința omului după Dumnezeu și absolut; o dorință care ne face să căutăm un drum, o cale care să ne conducă la întâlnirea cu El (cu viața veșnică). Mă încântă acei oameni care nu-și leagă inima de bunurile acestei lumi, care privesc departe, dincolo de linia orizontului. Mă încântă cu adevărat oamenii care au visuri în viața lor, care sunt atrași de artă, muzică, care se roagă îndelung în tăcere, care vorbesc puțin și ascultă mult, care au timp pentru semenii lor și niciodată nu sunt grăbiți, agitați sau stresați. Sunt captivat de oamenii care iubesc cu toată inima pe semenii lor, mai mult decât lucrurile pe care le au în casa și ograda lor. Mă încântă oamenii care nu și-au ridicat garduri și porți mari împrejurul casei lor, care îi cunosc pe toți locatarii de pe scara blocului unde domiciliază.

Ce se întâmplă însă atunci când pentru a-l urma pe Dumnezeu, ți se cere să lași, să părăsești totul? În timpul comunismului, mulți l-au părăsit pe Dumnezeu și s-au dus după Stalin, Ceaușescu și alții ca ei. În capitalismul actual, oamenii nu se mai satură de adunat bani și bunuri materiale și cu cât au mai multe, cu atât doresc și mai multe; devin sclavii propriilor bunuri.

Banii reprezintă o mare binecuvântare; dar se pot transforma ușor în otravă și blestem.

Dar să-i las pe alții și să mă gândesc la mine, ca preot. Mărturisesc un secret: Nu știu să fi făcut vreodată din bani și averi un scop în viața mea. Cu toate acestea, de când sunt preot am mult mai multe lucruri și bani decât mi-ar fi necesari pentru o viață onestă. Din punct de vedere material, am mult mai mult decât mulți dintre semenii mei. Fără să cer vreodată, am primit mulți bani și multe lucruri de la oameni. Fără să negociez vreodată salariul în universitate, am un salariu mai mare decât al multor altora din țara mea. Și vă mai mărturisesc un secret: Una dintre cele mai mari ispite cu care trebuie să mă lupt este cea a banului. Mai am și alte ispite care-mi tulbură liniștea, dar nu vi le spun. Ispita banului însă o mărturisesc, căci din cauza banului constat cum lumea devine rea și se îndepărtează de Dumnezeu; exact ca tânărul din evanghelie.

Din cauza banului, în satul meu natal casele se înmulțesc, dar populația îmbătrânește și dacă lucrurile vor merge tot așa, într-un viitor nu prea îndepărtat vor fi mai multe case decât locuitori. Și tot din cauza banului, în satul meu natal magazinele sunt deschise chiar și în Ziua Domnului; chiar și cele care se află vizavi de intrarea în biserică.

Fiecare să-și examineze conștiința și viața cu toată deschiderea și sinceritatea și să tragă învățămintele necesare. Dacă nu învățăm lecția acestei evanghelii, creștinismul nostru devine o simplă spoială, iar în relație cu semenii noștri riscăm să devenim lupi pentru ei.

PS: Banii reprezintă o mare binecuvântare; dar se pot transforma ușor în otravă și blestem.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.