Propuneri pentru un post ”bio”

 

– Atenție, creștini! Pentru frații ortodocși și greco-catolici astăzi începe postul Crăciunului, adică un timp în care trebuie să se abțină de la consumul cărnii și al produselor de origine animală. Știu că în această perioadă de 40 de zile sunt diferite excepții, când poate fi consumat peștele.
Să precizăm un lucru: Postul nu reprezintă o abținere culinară sau o dietă de detoxifiere și scădere în greutate.

– Trăiesc în Iași, adică într-un oraș al cărui grad de poluare a luat proporții îngrijorătoare. Cred că bisericile împreună cu primăria și alte instituții ar trebui să dezvolte o strategie de post, adică de detoxifiere a aerului pe care îl respirăm, căci dacă va continua așa cum este acum, mă tem că în viitor numărul celor afectați grav de noxe va crește foarte mult. La fel, cum toate instituțiile civile și bisericești ar trebui să se coalizeze pentru ca oamenii să nu mai fie infectați sau de-a dreptul otrăviți cu alimente pline cu tot felul de chimicale și substanțe nocive corpului nostru.
Tot la fel, cred că este nevoie de predicat un post sever în toate campusurile universitare invadate acum de mașinile studenților (mai toate second-hand). Acum a devenit o modă ca studentul să vină din provincie în Iași cu mașina. Se generalizează o filoxeră: A fi student nu înseamnă a fi prezent în sala de curs și în biblioteci (în acestea bate vântul), ci a fi pe scaunul unui autoturism. O fi aceasta o formă de emancipare studențească? Nicidecum!
Trebuie predicat un post, adică o abstinență de la a folosi autoturismul propriu, tuturor celor care ar putea să se urce pe bicicletă sau într-un mijloc de transport în comun și să mai lase mașina să se odihnească în garaj, sau pe marginea străzii (lipsa locurilor de parcare reprezintă o altă mare problemă a orașului).

– Dragi confrați ortodocși și greco-catolici, eu vă doresc din inimă un post binecuvântat, și chiar dacă scriu o ”erezie”, vă spun că veți comite un păcat mult mai mic dacă vă veți înfrupta din fleici de porc, vită sau oaie, dar, în schimb, veți posti de la autoturismul d.voastră. Haideți să ne gândim serios la relele pe care le comitem otrăvindu-ne unii pe alții, otrăvind aerul pe care toți îl respirăm. Iar celor comercializează produse ”bio” le-aș adresa întrebarea: Chiar puteți jura cu mâna pe inimă și conștiință că produsele d.voastră sunt bio?
Cine are urechi de auzit, să audă până nu ne asfixiem cu toții în dulcele târg al Ieșilor!

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.